TwoGDZ » 2 класс » ГДЗ Математика 2 класс » Решебник Математика 2 класс Гісь О.М., Філяк І.В. 2019 год (Нова програма)

Решебник Математика 2 класс Гісь О.М., Філяк І.В. 2019 год (Нова програма)

01.04.2020

Урок 100

Множення й ділення на 10

Завдання 1

3 • 10 = 30  

5 • 10 = 50

6 • 10 = 60

7 • 10 = 70

9 • 10 = 90

Отримаємо круглі числа

 

Завдання 2

«Родина» чисел 2, 10, 20 при множенні:

10 • 2 = 20    2 • 10 = 20   20 : 2 = 10   20 : 10 = 2

10 • 6 = 60    6 • 10 = 60   60 : 6 = 10   60 : 10 = 6

10 • 9 = 90    9 • 10 = 90   90 : 9 = 10   90 : 10 = 9

 

Завдання 3

Щоб помножити число на 10, треба справа до цього числа дописати нуль

Збільшити у 10 разів (помножити на число 10):

3 • 10 = 30

8 • 10 = 80

10 • 10 = 100

Щоб поділити кругле число на 10, треба в ньому відкинути останній нуль

 

Зменшити у 10 разів (поділити на число 10):

40 : 10 = 4

70 : 10 = 7

100 : 10 = 10

 

Завдання Рак має 10 ніг. Скільки ніг у семи раків?

1 рак — 10 ніг

7 раків — ? ніг

Розв’язання

10 • 7 = 7 • 10 = 70 (н.)

Відповідь: у семи раків 70 ніг

 

Завдання 5  У краба — 5 пар ніг (10 ніг). Дві ноги з них — клешні, і краб ними не ходить. Скільки ніг для ходьби в трьох крабів?

1 спосіб

1 краб — ?, 10 ніг без 2 ніг

3 краби — ? ніг

Розв’язання

1) 10 – 2 = 8 (н.) – ніг для ходьби у краба

2) 8 • 3 = 24 (н.)

2 спосіб

1 краб — 2 ноги

Не для ходьби 3 краби — ? ноги

 

Для ходьби 3 краби — ?

1 краб — 10 ніг

Всього 3 краби — ? ніг

Розв’язання

1) 10 • 3 = 30 (н.) – всього ніг у крабів

2) 2 • 3 = 6 (н.) – ніг не для ходьби у крабів

3) 30 – 6 = 24 (н.)

Відповідь: у трьох крабів 24 ноги для ходьби

 

Завдання 6 Задача зі зайвими даними

На одній руці 5 пальців, на двох — 10. Скільки пальців на 10 руках?

1 рука — 5 пальців

10 рук — ? пальців

Розв’язання

5 • 10 = 50 (п.)

Відповідь: на десяти руках 50 пальців

 

Завдання 7 Задача зі зайвими даними

Кінь має 4 ноги. Двоє коней — 8. Скільки ніг у десяти коней?

1 кінь — 4 ноги

10 коней — ? ніг

Розв’язання

4 • 10 = 40 (н.)

Відповідь: у десяти коней 40 ніг

 

Завдання 8 40 дітей поділилися на команди, по 10 чоловік у кожній. Скільки утворилося команд?

40 дітей — це ? команд по 10 дітей

Розв’язання

40 : 10 = 4 (к.)

Відповідь: утворилося 4 команди

 

Завдання 9 У раму вставляють квадратну шибку довжиною 10 см і шириною 10 см. Який периметр має шибка?

1 спосіб

Р = 10 • 4 = 40 (см)

2 спосіб

Р = 10 + 10 + 10 + 10 = 40 (см)

Відповідь: периметр шибки 40 сантиметрів

 

Завдання 10 Яке число отримаємо, якщо одиницю помножимо саму на себе 10 разів?

Міркуємо так

Якщо число 1 помножити на 1 отримаємо те ж саме число 1.

1 • 1 • 1 • 1 • 1 • 1 • 1 • 1 • 1 • 1 = 1

Копирайт © 2020 Дайте Хліба Inc. Все права защищены.