TwoGDZ » 2 класс » ГДЗ Математика 2 класс » Решебник Математика 2 класс Гісь О.М., Філяк І.В. 2019 год (Нова програма)

Решебник Математика 2 класс Гісь О.М., Філяк І.В. 2019 год (Нова програма)

01.04.2020

Урок 18

Маса. Місткість

Завдання 1 Володя важить 27 кг, а Іринка — на 4 кг менше. Скільки кілограмів важить Іринка?

Володя — 27 кг

Іринка — ?, на 4 кг менше

Розв’язання

27 — 4 = 23 (кг) — кілограмів важить Іринка

Відповідь: Іринка важить 23 кілограми


Завдання 2 Визнач масу песика Бобошка, якщо гирі мають таку масу: червона — 1 кг, зелена — 2 кг, синя — 5 кг

зелена гиря + зелена гиря + синя гиря = Бобошко + червона гиря

Розв’язання

1) 2 + 2 + 5 = 9 (кг) — маса на терезах справа

2) 9 — 1 = 8 (кг) — маса песика Бобошка

Відповідь: маса песика Бобошка 8 кг


Маса песика 8 кг. На скільки кілограмів йому слід по­правитись, щоб важити 10 кг?

Було — 8 кг

Поправитись — ?

Стане — 10 кг

Розв’язання

10 — 8 = 2 (кг)

Відповідь: песикові слід поправитись на 2 кілограми


Завдання 3

У Котигорошка було дві булави: 30 кг і 40 кг. Скільки кілограмів важать дві булави разом?

І булава — 30 кг

ІІ булава — 40 кг

Всього — ?

Розв’язання

30 + 40 = 70 (кг) — кілограмів важать дві булави разом

Відповідь: дві булави разом важать 70 кілограмів


У Котигорошка було дві булави: 30 кг і 40 кг. На скільки кілограмів друга булава важча, ніж перша?

І булава — 30 кг

ІІ булава — 40 кг, на ? більше

Розв’язання

40 — 30 = 10 (кг) — на стільки кілограмів важча друга булава, ніж перша

Відповідь: на 10 кг важча друга булава, ніж перша


У Котигорошка було дві булави: 30 кг і 40 кг. На скільки кілограмів перша булава легша, ніж друга?

І булава — 30 кг, на ? менше

ІІ булава — 40 кг

Розв’язання

40 — 30 = 10 (кг) — на стільки кілограмів легша перша булава, ніж друга

Відповідь: на 10 кг важча друга булава, ніж перша


Завдання 4 Маса дельфіна — 40 кг. Маса тюленя — 100 кг. Хто важчий: тю­лень чи два дельфіни? На скільки важчий?

Дельфіни — ?, 40 кг і 40 кг

Тюлень — 100 кг, на ? більше

Розв’язання

1) 40 + 40 = 80 (кг) — маса двох дельфінів

100 кг > 40 кг важчий тюлень, ніж два дельфіни

2) 100 — 80 = 20 (кг) — на стільки кілограмів важчий тюлень, ніж два дельфіни

Відповідь: на 20 кілограмів важчий тюлень, ніж два дельфіни


Завдання 5 Місткість каструлі — 10 л.

  • Скільки літрів води намарно розлилось, якщо з крана в каструлю вилилось 11 л води?

Розв’язання

11 — 10 = 1 (л)

Відповідь: намарно розлився 1 літр води


  • Скільки літрів води поміститься у трьох таких каструлях?

Розв’язання

10 + 10 + 10 = 30

Відповідь: у трьох таких каструлях поміститься 30 літрів води


  • Скільки потрібно таких каструль, щоб помістилось 12 л води?

Розв’язання

12 л < 10 л + 10 л

Відповідь: 2 каструлі


  • Скільки потрібно таких каструль, щоб помістилось 23 л води?

Розв’язання

23 л < 10 л + 10 л + 10 л

Відповідь: 3 каструлі


  • Скільки потрібно таких каструль, щоб помістилось 29 л води?

Розв’язання

29 л < 10 л + 10 л + 10 л

Відповідь: 3 каструлі


  • Скільки потрібно таких каструль, щоб помістилось 31 л?

Розв’язання

31 л < 10 л + 10 л + 10 л + 10 л

Відповідь: 4 каструлі


Завдання 6 У бочках було 3 л, 5 л, 1 л, 4 л, 2 л, 6 л квасу. Козаки Іван та Микола змагались — хто вип'є більше квасу.

Козак Іван випив: першу, третю і останню бочівки квасу

3 + 1 + 6 = 10 (л) — літрів квасу випив козак Іван

Козак Микола випив: другу бочівку і ще бочівку, в якій було 4 л квасу

5 + 4 = 9 (л) — літрів квасу випив козак Микола

  • Хто випив більше квасу?

10 л > 9 л

Квасу випив більше козак Іван, ніж козак Микола

  • Скільки квасу залишилося?

Залишилась п’ята бочка з 2 л квасу


Завдання 7 Корова дала 10 л молока

  • Скільки п’ятилітрових банок потрібно, щоб розлити це молоко?

Розв’язання

5 + 5 = 10 (л)

Відповідь: потрібно 2 п’ятилітрових банок

  • Скільки дволітрових банок потрібно, щоб розлити це молоко?

Розв’язання

2 + 2 + 2 + 2 + 2 = 10 (л)

Відповідь: потрібно 5 дволітрових банок

  • Скільки літрів молока випили гості, якщо залишилося 3 л молока?

Було — 10 л

Випили — ?

Залишилось — 3 л

Розв’язання

10 — 3 = 7 (л) — літрів молока випили гості

Відповідь: гості випили 7 літрів молока


Завдання 8 Три години тому в бочці було 20 л води. Щогодини в бочку доливають 10 л води. Скільки літрів води буде в бочці через дві години від тепер?

1 спосіб

Було — 20 літрів

Долилось — ?, 10 л і 10 л і 10 л

Доллється — ?, 10 л і 10 л

Стане — ?

Розв’язання

1) 10 + 10 + 10 = 30 (л) — літрів води долились за 3 год

2) 10 + 10 = 20 (л) — літрів води доллється ще за 2 год

3) 20 + 30 + 20 = 70 (л) — літрів води буде в бочці

2 спосіб

Було — 20 літрів

Долилось — ?, 10 л і 10 л і 10 л

Стало — ?

Доллється — ?, 10 л і 10 л

Стане — ?

Розв’язання

1) 10 + 10 + 10 = 30 (л) — літрів води долились за 3 год

2) 20 + 30 = 50 (л.) — літрів води тепер

3) 10 + 10 = 20 (л) — літрів води доллється ще за 2 год

4) 50 + 20 = 70 (л) — літрів води буде в бочці

3 спосіб

Було — 20 літрів

Доливалось — ?, 10 л і 10 л і 10 л і 10 л і 10 л

Стане — ?

Розв’язання

1) 10 + 10 + 10 + 10 + 10 = 50 (л) — літрів води доллється за 5 год

2) 20 + 50 = 70 (л)

Відповідь: через дві години в бочці буде 70 літрів води

Копирайт © 2020 Дайте Хліба Inc. Все права защищены.